Ministarstvo turizma i sporta objavilo je javni poziv za  sufinanciranje projekata koji će doprinijeti podizanju konkurentnosti turističkog gospodarstva kroz zelenu i digitalnu tranziciju u turizmu u ukupnoj vrijednosti od gotovo 2,7 milijuna eura.

Program u središte pozornosti stavlja zelenu i digitalnu tranziciju poduzetnika u sektoru turizma, razvoj održivih turističkih proizvoda, poboljšanje procesa u ugostiteljskom poslovanju, razvoj inovativnih turističkih proizvoda i usluga prihvatljivih za okoliš, kružno gospodarstvo te povećanje energetske učinkovitosti.

Sredstva su dostupna subjektima malog gospodarstva odnosno trgovačkim društvima, obrtima i zadrugama registriranima za turističku djelatnost, a program je sastavljen od tri mjere.

Kroz mjeru A po prvi puta se sufinanciraju i projekti zelene tranzicije u restoranima, konobama, kletima i gostionicama s cjelogodišnjim poslovanjem, za koje je namijenjeno više od pola osiguranog iznosa. Podupiru se ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju ugostiteljskih objekata i ulaganja u digitalizaciju i unapređenje radnih procesa u pružanju ugostiteljskih usluga. Mjera B je namijenjena turističkim agencijama i to za ulaganja u zelenu tranziciju pružanja agencijskih usluga i ulaganja u digitalizaciju, a kroz mjeru C se podupiru ulaganja u zelenu tranziciju za plovne objekte nautičkog turizma.

Prijave se podnose isključivo online putem sustava eGrađani, na portalu eTurizam (TuRiznica). https://eturizam.gov.hr/. Javni poziv otvoren je do 5. svibnja 2023. godine.