Pješačke šetnice bajkovit zeleni boravak u prirodi

Varaždinske Toplice poznate su po zelenim prostranstvima, a mnogima od njih šetali su plemići u pratnji svojih dama, kao i prastanovnici Varaždinskih Toplica - Iassi. Perivoji, parkovi, proplanci, šumske staze - raznolike su mogućnosti za aktivan odmor i opuštanje, cjelodnevni izlet, ali i školu u prirodi, a na vama je samo da se odlučite kojim ćete putem krenuti. Staze nisu jako zahtjevne, pa ih mogu istraživati djeca i starije osobe.

1. STAZA TRAGOVIMA PROŠLOSTI

Ova šetnica kombinacija je tragova iz prošlosti i atraktivne prirode. Šetnja započinje kod arheološkog lokaliteta na kojem se nalaze ostaci nekadašnjeg termalnog kupališta – Aquae Iassae. Uskočite barem na trenutak u cipele rimskih dama ili legionara i zamislite kako su se opuštali u termalnoj ljekovitoj vodi, okruženi prekrasnim zelenilom. Nakon kupališta šetnica se nastavlja kroz Lječilišni park u kojem će vas radosno dočekati mnoga zaštićena stabla i cvrkut ptica. Šetnjom kroz šumu doći ćete do neobičnog otvora u stijeni – rimske kaptaže koja je imala vrlo važnu ulogu u doba naselja Aquae Iassea. Naime, kroz nju je prolazila hladna termalna voda sve do termi i lječilišta.

Slijedi uspon do vrha brda Tonimir na kojoj će vam dobrodošlicu poželjeti ostaci kurije Kukuljević Sakcinski. Upravo je na ovom mjestu Ivan Kukuljević Sakcinski, ugledni hrvatski pisac, pronalazio inspiraciju za svoja brojna djela. Nakon uživanja u prekrasnom pogledu na cijeli kraj spustit ćete se do OPG-a Đurina Hiža. Njihov je restoran nadaleko poznat, kako u topličkom kraju, tako i izvan granica Hrvatske. Domaća hrana, vrhunski lokalni mesni specijaliteti, prirodni sokovi i sjajna vina – vjerujemo da nećete moći odoljeti.

Nakon predaha u Đurinoj Hiži prijeđite cestu i nastavite šumskom stazom do iznenađenja – malenog vodopada u samom srcu šume. Uživajte u žuboru vode, opustite se i pustite maštu na volju. Možda vas posjete i šumski vilenjaci i dodaju vam prstohvat inspiracije da krenete dalje šumskim putem nizbrdo dok ne stignete do centra mjesta i ugledate vanjske  bazene lječilišta Minerva.

 

Alternativna ruta

Volite li istraživati predlažemo i još jedan pravac. Od rimske kaptaže krenite uzbrdo prema glavnoj cesti za Varaždin, prijeđite cestu i svratite do Vile Toplisse. S njezine terase pruža se prekrasan pogled na Varaždinske Toplice koji će vas potpuno osvojiti. Kušajte i neki od lokalnih specijaliteta i prefinih vina, a nakon guštanja u oblizekima spustite se do šumskog iznenađenja – vodopada.

 

2. STAZA KESTENOVE AVANTURE

Početna točka ove ture je ulica bana Josipa Jelačića, a šetnja se nastavlja  makadamskim puteljkom. Proći ćete kraj izvorišta peloida (ljekovitog blata) zahvaljujući kojem su iscjeljivane rane mnogih ratnika, no i visokog plemstva. Nastavite li šumskim putem i skrenete lijevo, svratit ćete u Selnicu, malo pitoreskno područje grada iz kojeg se pruža prekrasan pogled na Varaždinske Toplice. Slijedi povratak do centra mjesta.

 

Alternativna ruta

Od ulice bana Jelačića kreće se uzbrdo u šumu i kroz zeleni drvored nastavlja se šumskom stazom do velike livade. Potražite neki lijepi cvijet ili se odmorite na suncu uz maleni piknik. Nakon okrijepe možete nastaviti šetnju kroz šumu ili skrenuti desno prema vodopadu i vratiti se u Varaždinske Toplice. Ovo je vrlo popularna jesenska ruta, jer ovdje rastu najfiniji kesteni pa predlažemo jesensku avanturu na ovoj šumskoj stazi.

 

3. STAZA DO 3 JABLANA

Od centra Varaždinskih Toplica krenite istočno preko mostu ( izgrađenog na povijesno važnom mjestu – naime tu je u antičko doba postojao prijelaz koji je povezivao Aquae Iassae s obližnjom rimskom utvrdom i cestom za Križevce) i nastavite hodati petnaestak minuta u smjeru sela Škarnik. Kad stignete svakako potražite OPG Krpeta i razgledajte njihovu etno kuću i kušajte sočne domaće jabuke i jabučni ocat. Pred vama je sljedeći izazov: vratite se prema Toplicama i nastavite šetnju prema selu Pišćanovec dok ne ugledate smjerokaz za vinogradarsko izletište Tri jablana, smješteno na živopisnom brežuljku Horvatovcu. Tu se nalaze tri visoka jablana po kojima je izletište dobilo ime. Uz vinogradarsku kuriju nalazi se zanimljiva znamenitost- osmerokutni paviljon tzv “saletl”, s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na Varaždinske Toplice i dolinu rijeke Bednje. Vraćate se kroz mjesto Horvatovec i dolinu rijeke Bednje, do mosta i stići ćete do centra mjesta.

 

4. SLATKI PUT  – Šetnica i biciklistička staza

Na izlasku iz Varaždinskih Toplica, u smjeru Varaždina, skrenite desno u malo mjesto Martinkovec i zaputite se makadamskim puteljcima koji su baš poput labirinta. Uskoro ćete ugledati natpis Vinarija Najman – zastanite i kušajte jedno od pitkih Topličkih vina u vinariji koja je 2020. godine osvojila više nagrada – zlato i srebro za svoj Rajnski rizling, Muškat žuti, Graševinu i Sauvignon. Vrlo su ponosni i na svoj Pinot crni, koji je zajedno sa Rajnskim Rizlingom, na prestižnom svjetsko natjecanju vina Decanter osvojio broncu. Vinarija Najman u ponudi ima i izvrstan šampanjac – Iskra Brut, koji nemojte propustiti isprobati!

Tražite li predah u netaknutoj prirodi, odmor za sva godišnja doba, savršen getaway vikend sa obitelji ili prijateljima, gdje buđenje počinje pjevom ptica, okruženi prekrasnom prirodom savršenom za izlete, vožnju biciklom ili šetnjama? Provedite svoj odmor u jednoj od prekrasnih vila sa bazenom ili apartmanima i doživite bogatu kulturnu, arheološku, gastronomsku ponudu Varaždinskih Toplica i pitoreskne okolice.