Zanima vas kako se nekad živjelo u Varaždinskim Toplicama, kako su izgledale tipične kuće, kako su se vezli ručnici i izrađivale narodne nošnje? Preporučujemo da svakako svratite u našu Tradicijsku kuću koja potječe iz 19. stoljeća i dio je Etnografske zbirke. Zanimljivo je napomenuti da kuća i zbirka u njoj predstavljaju zaštićeni kulturni spomenik tradicijskog graditeljstva Republike Hrvatske.

U Kući možete vidjeti uređenu seljačku sobu s autentičnim drvenim namještajem. Jednostavno je zamisliti stanare kako su se u hladnim zimskim noćima grijali uz staru zidanu peć i pronalazili mir u vjeri u svetom kutu s raspelom samoukog lokalnog kipara Franje Perike. 

U ovom kraju uvijek se čuvala tradicija, a narodni običaji prenosili s koljena na koljeno pa možete pogledati i bogato ukrašene narodne nošnje te specifični vez, karakterističan baš za topličko područje. Nekoć su se obitelji, baš kao i danas, okupljale oko toplog objeda, a u kući se nalazi i mala kuhinja s predmetima koji su se tada koristili za pripremu hrane. 

Tamošnji su seljani bili jako ponosni na ručno vezene predmete koje su sami izrađivali, a barem dio tog ugođaja možete osjetiti u zadnjoj sobi, gdje se čuva drveni tkalački stan i ostali predmeti za obradu platna. Hodnik, odnosno ganjak po toplički, imao je isto svoju uporabnu ulogu – u njemu su nekoć žene obrađivale žito na žrvnju. Pažljiv pogled izvana otkrit će vam još neke autentične detalje kao što je slamnati raženi krov i premazi od gline ilovače, obojani vapnom.

Bogata etnografska zbirka i Tradicijska kuća na vrlo vjeran način prikazuju i svjedoče o nekadašnjem životu seljaka u 19. i 20. stoljeću.